میخواهید در دنیای تبلیغات گوگل ادوردز همه فن حریف باشید؟ در این آموزش از مستر ادز، اصطلاحات گوگل ادز را مثل آب خوردن یاد بگیرید تا بدون نیاز به منابع جانبی بتوانید کمپینی حرفهای ایجاد کنید. واژهنامه گوگل ادز جزو اطلاعات مهمی است که باید آن را بیاموزید. پیشنهاد میکنیم که واژههای انگلیسی و نحوه استفاده از آنها را در این مطلب بخوانید و نکات مهم آن را در دفترچهای یادداشت کنید؛ چون که اجرا کردن ادز، بدون دانستن آنها ممکن نیست.
10 اصطلاح اولیه گوگل ادز که هر کارشناس باید بداند
باپرکاربردترین و رایج ترین اصطلاحات گوگل ادز آشنا شوید:
1- اکانت (Account)
به زبان ساده، اکانت گوگل ادز جایی است که شما همه تبلیغات خود را در گوگل مدیریت میکنید. از ایجاد کمپینهای جدید گرفته تا پیگیری عملکرد آنها، همه چیز در اینجا انجام میشود.
تصور کنید یک آژانس دیجیتال مارکتینگ هستید که برای 10 مشتری مختلف کمپینهای گوگل ادز را مدیریت میکنید. با استفاده از MCC (مخفف My Client Center) میتوانید تمام این کمپینها را در یک مکان واحد نظارت کرده و گزارشهای جامعی از عملکرد آنها تهیه کنید. این به شما کمک میکند تا به راحتی عملکرد هر مشتری را ارزیابی کرده و استراتژیهای خود را بهبود بخشید.
2- اصطلاح کمپین در گوگل ادز
اصطلاح کمپین در گوگل ادز به مجموعهای از گروههای تبلیغاتی (Ad Group) گفته میشود که تنظیماتی یکسان دارند. این گروههای تبلیغاتی، متنهای تبلیغاتی متفاوتی را بر اساس نوع کلمه کلیدی که کاربر در موتور جستجوی گوگل تایپ میکند، ارائه میدهند. هر کمپین در گوگل ادز برای رسیدن به یک هدف مشخص طراحی میشود.
گوگل ادز، 9 کمپین را برای اهداف تبلیغاتی مختلف ارائه میدهد و هر کدامشان، ویژگیها و مخاطبان هدف متفاوتی دارند.
هر کمپین، شامل اجزای مشخصی است. بخشهای تشکیلدهنده کمپینهای تبلیغاتی گوگل ادز عبارتند از:
- گروههای تبلیغات (Ad Groups)
- تبلیغات (Ads)
- کلمات کلیدی (Keywords)
- تنظیمات کمپین
3- نوع کمپین (Campaign Type)
نوع کمپین در گوگل ادز تعیین میکند که تبلیغات شما در کجا و به چه شکلی نمایش داده شود. هر نوع کمپین، ویژگیهای خاص خود را دارد و برای رسیدن به اهداف تبلیغاتی متفاوتی طراحی شده است. 9 کمپین اصلی در گوگل ادز شامل موارد زیر میشوند:
- کمپینهای شبکه جستجو (Search Network Campaigns)
- کمپینهای نمایش (Display Network Campaigns)
- کمپینهای خرید (Shopping Campaigns)
- کمپینهای ویدیویی (Video Campaigns)
- کمپینهای اپلیکیشن (App Campaigns)
- کمپینهای دیسکاور (Discovery Campaigns)
- کمپینهای خدمات محلی (Local Services Ads)
- کمپینهای حداکثر عملکرد (Performance Max Campaigns)
- کمپینهای هوشمند (Smart Campaigns)
کمپین search
کمپینهای جستجو در گوگل ادز یکی از محبوبترین و موثرترین روشها برای جذب مشتریان جدید است. این نوع کمپینها به شما اجازه میدهند تا تبلیغات خود را دقیقا زمانی که کاربران به دنبال محصول یا خدمتی مانند شما هستند، در نتایج جستجوی گوگل یا همان SERP نمایش دهید. نام وبسایت، عنوان صفحه و متا دیسکریپشن، ستونهای اصلی این تبلیغات هستند.
کمپین Display
کمپینهای نمایش (Display Network Campaigns) در گوگل ادز، روشی برای رسیدن به مخاطبان و افزایش آگاهی از برند است. برخلاف کمپینهای جستجو که در پاسخ به جستجوی مستقیم کاربران نمایش داده میشوند، کمپینهای نمایش، تبلیغات تصویری شما را در میلیونها وبسایت، اپلیکیشن و ویدیو در سراسر وب به نمایش میگذارند.
کمپین Shopping
کمپینهای شاپینگ در گوگل ادز، تبلیغات بصری محصولات شما را به صورت مستقیم در نتایج جستجوی گوگل یا همان SERP نمایش میدهند. این کمپینها به جزئیاتی مانند عکس محصول، قیمت، نام و توضیحات کوتاه نیاز دارند.
با استفاده از کمپین شاپینگ، محصولات شما در قالب کارتهای محصول در بالای نتایج جستجو ظاهر میشوند و کاربران به سرعت محصول مورد نظر خود را پیدا میکنند. این نوع کمپین برای کسبوکارهایی که محصولات فیزیکی را به صورت آنلاین یا آفلاین میفروشند، روشی بهینه و کاربردی است.
کمپین Video
تبلیغات ویدیویی گوگل ادز به شما اجازه میدهند تا ویدیوهای تبلیغاتی خود را در پلتفرمهای مختلف گوگل از جمله یوتیوب بگذارید. این کمپینها با یک ویدیوی جذاب، یک دعوت به خرید و یک صفحه فرود مرتبط اجرا میشوند.
کسبوکارهایی که میخواهند محصولات یا خدمات خود را به صورت بصری و تعاملی معرفی و برند خود را تقویت کنند، این نوع کمپینها به کارشان میآید.
کمپین App یا اپلیکیشن
کمپینهای اپلیکیشن در گوگل ادز، ابزاری قدرتمند براساس افزایش نصب و تعامل کاربران با اپلیکیشن شما هستند. این نوع تبلیغات به شما اجازه میدهند تبلیغات اپلیکیشن خود را در سراسر شبکه گوگل از جمله جستجو، نمایش، یوتیوب و فروشگاههای اپلیکیشن ظاهر کنید.
کمپین Discovery
کمپینهای Discovery، روشهایی هوشمندانه برای رسیدن به کاربران بالقوه هستند. این کمپینها به گوگل اجازه میدهند تا با استفاده از یادگیری ماشین، تبلیغات شما را به بهترین شکل ممکن در فیدهای گوگل، یوتیوب و جیمیل نمایش دهد و تعامل کاربران با برندتان را بیشتر کند.
کمپین Local Services
کمپینهای خدمات محلی گوگل، تبلیغاتی برای کسبوکارهای محلی هستند که میخواهند به صورت مستقیم با مشتریان بومی در منطقه خود ارتباط برقرار کنند. این نوع تبلیغات به جای نمایش بنرهای تبلیغاتی، اطلاعات تماس مستقیم کسبوکار شما را در نتایج جستجوی محلی گوگل و گوگل مپ نمایش میدهند. برای ایجاد یک کمپین خدمات محلی باید نام کسبوکار، شماره تلفن، آدرس، ساعات کاری و یک توصیف کوتاه را وارد کنید.
کمپین حداکثر عملکرد یا Performance Max
کمپینهای حداکثر عملکرد با استفاده از هوش مصنوعی، به صورت خودکار بهترین مکانها را برای نمایش تبلیغات شما در گوگل پیدا میکنند. در این کمپینها به جای اینکه به صورت دستی کلمات کلیدی و مکانهای نمایش را انتخاب کنید، از دادههای شما و یادگیری ماشین برای پیدا کردن بهترین مکانها و مخاطبان برای تبلیغاتتان استفاده میکنند.
کمپین Smart
اگر کسبوکار کوچکی دارید و زمان و بودجه کافی برای مدیریت پیچیده کمپینهای تبلیغاتی ندارید، کمپینهای هوشمند گزینه مناسبی برای شماست و بیشترین سود را ایجاد میکنند.
4- کیورد یا انواع کلمات کلیدی (Keyword)
کلمات کلیدی، عبارتهایی هستند که کاربران برای جستجوی محصولات یا خدماتی که شما ارائه میدهید در صفحه جستجوی گوگل تایپ میکنند. انتخاب کلمات کلیدی مناسب، کلیدی برای افزایش کارآمدی کمپین تبلیغاتی شماست. گوگل ادز سه نوع اصلی از تطبیق کلمات کلیدی را ارائه میدهد:
- تطبیق گسترده (Broad match)
- تطبیق عبارتی (Phrase match)
- تطبیق دقیق (Exact match)
علاوهبراین سه نوع تطبیق اصلی، گوگل ادز انواع دیگری از تطبیقها مانند تطبیق گسترده اصلاح شده (Broad match modifier) و تطبیق BMM (Broad match modifier) را نیز دارد که برای کنترل دقیقتر بر روی کلمات کلیدی استفاده میشوند.
5- امتیاز کیفی (Quality Score) گوگل ادز
اصطلاح امتیاز کیفی یا Quality Score به نمرهای گفته میشود که گوگل به هر کلمه کلیدی شما میدهد. این نمره به گوگل کمک میکند تا بفهمد تبلیغ شما چقدر برای کاربری که آن کلمه کلیدی را جستجو کرده، مرتبط و مفید است. هرچه امتیاز کیفی شما بالاتر باشد، احتمال نمایش تبلیغتان در جایگاههای برتر نتایج جستجو بیشتر میشود و هزینه هر کلیک (CPC) شما نیز کمتر خواهد بود.
در گوگل ادز، امتیاز کیفی (Quality Score) به صورت یک عدد بین 1 تا 10 نشان داده میشود و هر چه این عدد بالاتر باشد، به معنای مرتبطتر بودن تبلیغ شما با جستجوی کاربر است.
6- ایمپرشن (Impression)
اصطلاح ایمپرشن در گوگل ادز به تعداد دفعاتی گفته میشود که تبلیغ شما در نتایج جستجوی گوگل یا سایر سایتهای مرتبط با گوگل نمایش داده میشود. هر بار که تبلیغ شما به یک کاربر نشان داده شود، یک ایمپرشن به حساب میآید. در واقع، ایمپرشنها یکی از مهمترین معیارها برای سنجش عملکرد کمپینهای تبلیغاتی در گوگل ادز هستند و به شما نشان میدهند که تبلیغ شما چقدر دیده شده است.
با استفاده از گزارشهای گوگل ادز میتوانید تعداد ایمپرشنهای هر تبلیغ، گروه تبلیغاتی یا کمپین را به صورت دقیق بررسی و عملکرد آنها را تحلیل کنید.
7- AdRank از اصطلاحات گوگل ادز
AdRank یا رتبه آگهی در گوگل ادز، امتیازی است که گوگل به هر تبلیغ اختصاص پیدا میکند و نشان میدهد که تبلیغ شما در مقایسه با سایر تبلیغات، چه جایگاهی را در صفحه نتایج جستجو به دست میآورد. به عبارت سادهتر، AdRank تعیین میکند که تبلیغ شما در کدام موقعیت نمایش داده شود.
گوگل فرمول دقیق محاسبه AdRank را به طور کامل منتشر نکرده است، اما به طور کلی، این امتیاز بر اساس دو عامل اصلی محاسبه میشود:
- حداکثر پیشنهاد هزینه به ازای هر کلیک (CPC): این مبلغی است که شما برای هر کلیک روی تبلیغ خود پیشنهاد میدهید.
- امتیاز کیفی (Quality Score): این امتیاز نشان میدهد که تبلیغ و صفحه فرود شما چقدر مرتبط و مفید هستند.
8- رتبه میانگین تبلیغ (Average Position) در گوگل ادز
رتبه میانگین تبلیغ یا اصطلاح Average Position گوگل ادز به طور متوسط نشان میدهد که تبلیغتان در کدام موقعیت از نتایج جستجو ظاهر میشود. این عدد بین 1 تا بینهایت تعریف میشود و هرچه به عدد 1 نزدیکتر باشد، به معنای جایگاه بهتر تبلیغات شماست.
9- Ad Extensions یا افزونه ادز
افزونههای تبلیغاتی گوگل ادز برای اضافه کردن اطلاعاتی بیشتر به تبلیغات، کارایی دارند و با استفاده از آنها تبلیغی جذابتر و کاربردیتر خواهید داشت. این اطلاعات اضافی براساس نیت و هدف کاربر شامل شماره تماس، آدرس، محصولات، خدمات، امتیازات و موارد دیگر است. چند نمونه از افزونههای رایج گوگل ادز که کارشناسان این حوزه با آنها آشنایی دارند، عبارتند از:
- افزونه تماس (Call Extension)
- افزونه محلی (Local Extension)
- افزونه تخفیف و پیشنهاد (Offer Extension)
- افزونه اپلیکیشن (App Extension)
- افزونه ویژه لینکدهی لندینگ (Sitelink Extension)
10- نرخ کلیک (CTR) در گوگل ادز
نرخ کلیک یا CTR (Click-Through Rate) براساس نسبت تعداد کلیکهایی که روی تبلیغ شما میشود به تعداد دفعاتی که تبلیغ نمایش داده میشود، محاسبه میشود. به عبارت سادهتر، CTR نشان میدهد که از هر 100 نفری که تبلیغ شما را میبینند، چند نفر روی آن کلیک میکنند.
رایج ترین اصطلاحات گوگل ادز برای بودجه و هزینه
- مناقصه در گوگل ادز
- استراتژی قیمتگذاری
- بودجه روزانه
- پرداخت بهازای هر کلیک
- ماکزیمم بید
مناقصه در گوگل ادز | رقابت برای نمایش تبلیغ
مناقصه یا اصطلاح Bidding در گوگل ادز به این معناست که تبلیغدهندگان برای نمایش تبلیغ خود در نتایج جستجو با هم رقابت میکنند. هر تبلیغدهندهای مبلغی را به عنوان حداکثر هزینه به ازای هر کلیک (CPC) پیشنهاد میدهد. گوگل براساس این پیشنهادات و عوامل دیگری مانند امتیاز کیفیت، تبلیغات را در نتایج جستجو مرتب میکند.
پیشنهاد قیمت در گوگل ادز براساس سه روش زیر انجام میشود:
- CPC (هزینه بهازای هر کلیک)
- CPM (هزینه در هر هزار نمایش)
- CPE (هزینه بهازای هر تعامل)
استراتژی قیمتگذاری در گوگل ادز (Bid Strategy)
Bid Strategy یا استراتژی قیمتگذاری در گوگل ادز به مجموعهای از قوانین و تنظیماتی گفته میشود که تعیین میکند گوگل چه مبلغی را برای هر کلیک روی تبلیغتان تعیین میکند. این استراتژیها نقش بسیار مهمی در موفقیت کمپینهای تبلیغاتی شما دارند، زیرا به شما کمک میکنند تا بودجه خود را بهینه کرده و به اهداف تبلیغاتی خود برسید.
به طور کلی، استراتژیهای قیمتگذاری در گوگل ادز به دو دسته اصلی تقسیم میشوند:
- استراتژی قیمتگذاری دستی (Manual Bidding)
در این روش، شما به صورت دستی حداکثر مبلغی را که برای هر کلیک حاضر به پرداخت هستید، تعیین میکنید.
- استراتژی قیمتگذاری خودکار (Automated Bidding)
با این استراتژی، گوگل به صورت خودکار مبلغ پیشنهادی شما را تنظیم میکند تا به هدف مشخص تبلیغاتتان دست پیدا کند.
بودجه روزانه (Daily Budget)
بودجه روزانه در گوگل ادز، سقف هزینهای است که شما برای تبلیغات روزانه خود تعیین میکنید. این بدان معناست که شما میتوانید مشخص کنید در هر روز، حداکثر چه مبلغی برای نمایش تبلیغاتتان هزینه شود. با این حال، گوگل ادز ممکن است در برخی روزها، مبلغی بیشتر از این سقف را هزینه کند. این اتفاق به دلایل مختلفی مانند رقابت بیشتر برای کلمات کلیدی یا نمایش تبلیغات در موقعیتهای خاص رخ میدهد.
پرداخت بهازای هر کلیک (PPC)
پرداخت بهازای کلیک (PPC) یک مدل تبلیغاتی است که در آن، هر بار کاربری روی تبلیغ شما کلیک کند، شما مبلغی را پرداخت میکنید. به عبارت سادهتر، شما به ازای هر کلیک، هزینه میکنید. قبل از شروع هر کمپین تبلیغاتی PPC، آشنایی با اصول و نکات آن ضروری است. زیرا موفقیت یک کمپین PPC به عوامل متعددی از جمله انتخاب کلمات کلیدی مناسب، طراحی تبلیغات جذاب و تعیین بودجه دقیق بستگی دارد.
ماکزیمم بید (Maximum CPC Bid)
حداکثر مبلغ پیشنهادی یا همان اصطلاح ماکزیمم بید، بیشترین مبلغی است که شما به عنوان تبلیغدهنده، حاضرید برای هر کلیک روی تبلیغ خود پرداخت کنید. این مبلغ، سقف هزینه شما برای هر کلیک را مشخص میکند.
با تعیین حداکثر مبلغ پیشنهادی، شما به گوگل ادز میگویید که مایل نیستید برای هر کلیک بیشتر از این مقدار هزینه کنید.